The endoscopy Global Rating Scale-Canada: development and implementation of a quality improvement tool

Can J Gastroenterol. 2013 Feb;27(2):74-82. doi: 10.1155/2013/165804.

Abstract

Background: Increasing use of gastrointestinal endoscopy, particularly for colorectal cancer screening, and increasing emphasis on health care quality highlight the need for endoscopy facilities to review the quality of the service they offer.

Objective: To adapt the United Kingdom Global Rating Scale (UK-GRS) to develop a web-based and patient-centred tool to assess and improve the quality of endoscopy services provided.

Methods: Based on feedback from 22 sites across Canada that completed the UK endoscopy GRS, and integrating results of the Canadian consensus on safety and quality indicators in endoscopy and other Canadian consensus reports, a working group of endoscopists experienced with the GRS developed the GRS-Canada (GRS-C).

Results: The GRS-C mirrors the two dimensions (clinical quality and quality of the patient experience) and 12 patient-centred items of the UK-GRS, but was modified to apply to Canadian health care infrastructure, language and current practice. Each item is assessed by a yes⁄no response to eight to 12 statements that are divided into levels graded D (basic) through A (advanced). A core team consisting of a booking clerk, charge nurse and the physician responsible for the unit is recommended to complete the GRS-C twice yearly.

Conclusion: The GRS-C is intended to improve endoscopic services in Canada by providing endoscopy units with a straightforward process to review the quality of the service they provide.

HISTORIQUE :: L’utilisation croissante de l’endoscopie gastro-intesti-nale, notamment dans le cadre du dépistage du cancer colorectal, et l’importance croissante accordée à la qualité des soins font ressortir la nécessité, pour les établissements d’endoscopie, de revoir la qualité des services offerts.

OBJECTIF :: Adapter l’échelle de classement global du Royaume-Uni (ÉCG-RU) pour mettre au point un outil virtuel et axé sur le patient en vue d’évaluer et d’améliorer la qualité des services d’endoscopie.

MÉTHODOLOGIE :: D’après les commentaires de 22 emplacements au Canada qui ont rempli l’ÉCG-RU en endoscopie et après y avoir intégré les résultats du consensus canadien sur les indicateurs de sécurité et de qualité en endoscopie ainsi que d’autres rapports consensuels cana-diens, un groupe de travail d’endoscopistes connaissant l’ÉCG a préparé l’ÉCG-Canada (ÉCG-C).

RÉSULTATS :: L’ÉCG-C reprend les deux dimensions (qualité clinique et qualité de l’expérience des patients) et les12 éléments axés sur le patient de l’ÉCG-RU, mais modifiés pour s’appliquer à l’infrastructure des soins de santé canadiens, à la langue et à la pratique actuelle. Chaque élément est évalué par une réponse oui-non à huit des 12 déclarations divisées en niveaux classés de D (de base) à A (avancé). Il est recommandé qu’une équipe principale, composée d’un préposé aux ren-dez-vous, d’une infirmière responsable et du médecin responsable de l’unité, remplisse l’ÉCG-C deux fois l’an.

CONCLUSION :: L’ÉCG-C vise à améliorer les services d’endoscopie au Canada en fournissant aux unités d’endoscopie un processus simple pour évaluer la qualité de leurs services.

MeSH terms

  • Canada
  • Colonoscopy / standards*
  • Colorectal Neoplasms / diagnosis
  • Delivery of Health Care / methods
  • Delivery of Health Care / standards
  • Endoscopy, Gastrointestinal / standards*
  • Humans
  • Internet
  • Mass Screening / methods
  • Mass Screening / standards
  • Patient-Centered Care / methods
  • Patient-Centered Care / standards
  • Quality Improvement
  • Quality Indicators, Health Care
  • Quality of Health Care*